Fashion Glam Olomouc

O FILMY JE ZÁJEM Jednosálové kino Metropol patří k nejúspěšnějším v Česku

Jednosálové kino Metropol patří k nejúspěšnějším v Česku

foto: Kino Metropol

24. 07. 2024 - 09:13

Olomouc – Pamatujete ještě někdejší kina Moskva, Jas, Lípa nebo Pohraničák? Právě z posledně jmenovaného je dnes jediné jednosálové kino v Olomouci, které pod názvem Metropol patří k nejúspěšnějším v České republice. Kinu se daří i přes silnou konkurenci tří multiplexů v obchodních centrech.

„Máme silnou základnu fanoušků a návštěvníků, kteří na klasický provoz kina nedají dopustit. V letošním roce se tak díky nim držíme na špici v návštěvnosti jednosálových kin v celé republice,“ říká dramaturgyně kina Sabina Hermochová. 

Vedle divadelních představení s největšími hereckými hvězdami, cestovatelských přednášek a koncertů se osvědčilo promítání vybraných artových a festivalových filmů pro náročnější diváky. „Díky našemu alternativnímu filmovému programu jsme ve druhém čtvrtletí roku 2024 obsadili třetí místo v návštěvnosti jednosálovek v celé republice. Z klasických kin se před nás dostaly jen dvě v Praze,“ doplňuje Hermochová. 

Ve druhém čtvrtletí filmová představení v Metropolu navštívilo 12 522 diváků. Za celé první pololetí letošního roku jde o více než 29 tisíc filmových fanoušků. Meziročně se olomoucký Metropol výrazně posunul v tabulce návštěvnosti, kterou pravidelně vydává Unie filmových distributorů .„Oproti minulému roku jsme poskočili asi o 27 příček, návštěvnost máme dvojnásobnou a celkově je to nejlepší výsledek za poslední roky,“ dodává dramaturgyně.

Kino Metropol vyměnilo za svou více než 90 let dlouhou historii řadu názvů. Otevíralo v roce 1933 jako Bio Sokol, později se jmenovalo Světozor, většina Olomoučanů si jej však z dřívějšího režimu pamatuje pod názvem Pohraniční stráž. V novém tisíciletí, už jako Metropol, muselo s nástupem digitalizace i konkurence v obchodních domech hledat alternativní cestu, jak přilákat návštěvníky do svých prostor.

 

Další články