
Samec pštrosa vyseděl devět mláďat. Nejedl a nepil
Olomouc – Příkladní a vzorní otcové jsou samci pštrosů emu hnědých, kteří nechají své družky…
foto: Martin Složil
03. 11. 2019 - 15:00
Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané.
Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Ten pak přidáme k mouce, vejcím a rozpuštěnému máslu. Do těsta doplníme ještě citronovou kůru a špetku soli. Těsto by mělo být polotuhé, potom jej necháme vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4 až 6 dílů podle toho, jak velké koláče chceme mít. Těsto rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, znovu vyválíme. Na konec je potřeme povidly a posypeme připravenou drobenkou. Tu si vyrobíme prostým smícháním másla, polohrubé mouky, cukru a vanilkového cukru.
Olomouc – Příkladní a vzorní otcové jsou samci pštrosů emu hnědých, kteří nechají své družky…
Olomouc – Samec vzácného levharta mandžuského přijel na námluvy do olomoucké zoo na Svatém Kopečku.…
Olomouc – Hanácká metropole se opět chystá na jednu z nejvoňavějších a nejoriginálnějších akcí roku…
V Česku právě teď potřebuje vhodného dárce kostní dřeně více než 40 lidí, z toho přes třetinu tvoří…
Olomouc – Hanácká metropole se na několik týdnů stane centrem osobního rozvoje, zdraví a inspirace.…
Šternberk - Cestování do velkých měst kvůli darování krve se může stát minulostí. Agel Transfúzní…