 
                Prezident ocenil čtveřici osobností z Olomouckého kraje
Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
 
                foto: Martin Složil
03. 11. 2019 - 15:00
Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané. 
Z vlažného mléka, droždí a cukru si uděláme kvásek. Ten pak přidáme k mouce, vejcím a rozpuštěnému máslu. Do těsta doplníme ještě citronovou kůru a špetku soli. Těsto by mělo být polotuhé, potom jej necháme vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na 4 až 6 dílů podle toho, jak velké koláče chceme mít. Těsto rozválíme na menší placky, naplníme tvarohem, znovu vyválíme. Na konec je potřeme povidly a posypeme připravenou drobenkou. Tu si vyrobíme prostým smícháním másla, polohrubé mouky, cukru a vanilkového cukru.
 
                        
                        
                        
                     
                Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
 
                Po krátké těžké nemoci zemřel ve čtvrtek 9. října bývalý náměstek primátora Olomouce, člen městské…
 
                Vůně letního dne, smích dětí, tóny hudby, které se nesou nad loukou, a přátelská atmosféra, kde se…
 
                Dokončit Michalské schody a následně se pustit do dalších schodů, které vedou do Výpadu od…
 
                Přemyslovice - Jen pár kilometrů od sebe stojí rozhledny na vrcholu Strážná u Přemyslovic a na…
 
                Olomouc - Aktivní senioři se mohou hlásit do dalšího ročníku vzdělávacího cyklu Blízká setkání…