 
                Prezident ocenil čtveřici osobností z Olomouckého kraje
Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
 
                01. 04. 2019 - 09:12
Rusko-ukrajinský restaurant Zina v Olomouci na Kollárově náměstí je jediný v České republice, který nabízí skutečně originální východní kuchyni. Paní Zina Navrátilová si suroviny i dováží, a chutná to skvěle.
„V Česku si všichni myslí, že základem boršče je červená řepa, jenže ono to tak není,“ říká paní Zina. Podle ní se v Rusku červená řepa do boršče nepoužívá vůbec, na Ukrajině jen v malé části země, mnohem častější je použití cukrové řepy, například v oblasti kolem Oděsy. Dalším mýtem, který u nás o boršči přetrvává, že kombinace tří druhů mas. „Na boršč používám jen jedno maso, buď vepřové, nebo hovězí. Tady v České republice ale vařím skoro vždy jen hovězí, protože vepřové maso máte jiné, než u nás,“ říká.
Základem kvalitního boršče je silný vývar. Vaří se celý den, a pokud není opravdu kvalitní, nebude kvalitní ani jídlo. Hned na začátku přidává paní Zina rajčatový protlak, a tajemstvím je také nikdy nepoužít mouku na zahuštění. Kvalitní boršč se zahušťuje výhradně cibulí, připadnou hned za začátku vaření. Suroviny na polévku si raději dováží z Ukrajiny a z Ruska, a rozhodně stojí za to ji ochutnat.
-vb-
 
                Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
 
                Po krátké těžké nemoci zemřel ve čtvrtek 9. října bývalý náměstek primátora Olomouce, člen městské…
 
                Vůně letního dne, smích dětí, tóny hudby, které se nesou nad loukou, a přátelská atmosféra, kde se…
 
                Dokončit Michalské schody a následně se pustit do dalších schodů, které vedou do Výpadu od…
 
                Přemyslovice - Jen pár kilometrů od sebe stojí rozhledny na vrcholu Strážná u Přemyslovic a na…
 
                Olomouc - Aktivní senioři se mohou hlásit do dalšího ročníku vzdělávacího cyklu Blízká setkání…