Zde může být vaše reklama.

Vaniak a pak Mandous Brankář ze Sigmy v repre? Po šestnácti letech

Brankář ze Sigmy v repre? Po šestnácti letech

foto: Petr Pelíšek

18. 11. 2020 - 08:00

Brankář Aleš Mandous (1992) je v českém národním týmu. Na listopadový sraz figuroval v listině náhradníků, pak byl dodatečně povolán. Na rozdíl od zářijového náhradního srazu se dočkal ostré nominace. Po šestnácti letech má SK Sigma Olomouc opět brankáře v reprezentaci, jde teprve o druhý případ. Prvním sigmáckým gólmanem v repre byl legendární Čaroděj Martin Vaniak.

Martin Vaniak má sedm reprezentační startů, nasbíral je v letech 2002 a 2004, když byl brankářem v SK Sigma Olomouc. Na jeho úspěch nyní navázal Aleš Mandous, který už v září odchytal na Andrově stadionu duel proti Skotsku.

„Před měsícem jsem byl nominovaný do záložního národního mužstva, které absolvovalo zápas Ligy národů proti Skotsku. Utkání jsem si moc užil. Pro hráče je nejvíc, když může nastoupit za svoji zemi. Když mi volal trenér, že se mám dostavit na sraz do Olomouce, nechtěl jsem mu v první chvíli věřit. Bylo to pro mě obrovské překvapení. Na druhou stranu dobře vím, že ve výběru jsem se objevil díky okolnostem spojeným s koronavirem. A také, že se hrálo v Olomouci a byl přede mnou Hubňa. Jsem velice šťastný, že jsem se objevil mezi náhradníky v současné nominaci,“ řekl Mandous pro gol.cz. To ještě nevěděl, že se nakonec dostane do národního týmu a bude na kompletním ostrém reprezentačním srazu.

Proti Německu ano Izraeli nechytal, těžko říct, koho trenér Jaroslav Šilhavý vybere pro duel se Slovenskem. Na svou šanci je ale Mandous připraven počkat. „Jestli cítím šanci na další reprezentační start? Je pravda, že hodnocení mého výkonu proti Skotům bylo hodně pozitivní. Odchytal jsem celý zápas, myslím, že se mi docela povedl. Jen škoda, že jsme těsně prohráli,“ řekl pro gol.cz Mandous. „Uvědomuju si ale, že v národním týmu jsou skvělí gólmani, je těžké se mezi ně prosadit. Je však každopádně příjemné, že jsem v širší nominaci. Za poslední rok pořád stoupám, ze třetí ligy až do reprezentace. Dalším krokem by mohlo být zahraničí, což je jeden z mých snů. Jsem ale rád, že chytám pravidelně za Sigmu, ještě se v lize potřebuju obouchat,“ podotkl.

Další články