Lanýžové degustační menu

Kooperativa NBL Basketbalisté BK Olomoucko prohráli po prodloužení

Basketbalisté BK Olomoucko prohráli po prodloužení

foto: Petr Pelíšek

13. 10. 2024 - 18:12

Velké drama s několika obraty nabídlo utkání mezi BK Olomoucko a Pískem v 7. kole Kooperativa NBL. Z vítězství 107:103 po prodloužení se radovali hosté, kteří využili, že domácí dohrávali bez pěti vyfaulovaných hráčů.

První body utkání zapsal Písek, domácí ale odpověděli sérií deseti bodů v řadě a přinutili soupeře sáhnout už po čtyřech minutách k oddechovému času. Olomoucko přesto pokračovalo v náporu a využívalo dobré střelecké pozice trojkové vzdálenosti. Díky tomu v 6. minutě natáhli své vedení na 16:4 a zajímavý náskok udrželi až do konce úvodní části střetnutí – 25:17.

Po návratu na palubovku Sršni zlepšili své zakončení a po trojce Týmla dokonce snížili ve 12. minutě na rozdíl dvou bodů. Domácí basketbalisté pak jejich úsilí o otočení výsledku dokázali zastavit a sami zaútočili. Poločas vyhráli 51:40 a největší zásluhu na tom měl Wertz, který stačil do přestávky zaznamenat sedmadvacet bodů.

Písek po návratu na palubovku lehce svoji ztrátu snížil, v další pasáži se ovšem opět probudili střelci olomouckého výběru a natáhli svůj náskok opět na dvouciferný rozdíl. Na konci se Sršni zase přiblížili, přesto do poslední fáze duelu vstupovali domácí s vedením 69:61.

Po další minutě už ale prohrávali 69:70, když v rychlém sledu inkasovali devět bodů v řadě. I v dalších okamžicích hosté pokračovali v ofenzivě. Čtyři minuty před koncem Hanáci prohrávali 77:85, přesto vykřesali naději na obrat a na začátku poslední minuty srovnal na 92:92 trojkou Nábělek a vyrovnané skóre vydrželo až do konce řádné hrací doby.

Vítěze tak určilo až prodloužení, v němž měli hosté více sil. Olomoucku po vyfaulování scházely hned tři americké opory a především pod košem Písek využil svoji převahu a body svého střeleckého lídra Svobody prodloužil neporazitelnost na začátku sezony.

„Zápas se mi nelíbil, především jeho výsledek. Zdobila nás velká bojovnost, kterou jsme ukázali. Chvílemi se ukazovalo, že umíme hrát i týmově, nejen individuálně. Prostě jsme se semkli, to nám dlouho dávalo šanci na vítězství. Odehráli jsme dobrý zápas, musíme pokračovat v naší cestě a i z takového utkání se poučit. Písek si zaslouží kredit, jak se drží na špici tabulky,“ řekl trenér BK Olomoucko Andy Hipsher.

„Měli jsme dobrý začátek a dostali se do vedení. Písek se dostával do tempa pomaleji, ale dokázal srovnat a šlo se do prodloužení. V něm se nám nepodařilo proměnit některé střely a z tohoto pohledu soupeř vyhrál zaslouženě,“ uvedl Jiří Svojanovský, křídlo BK Olomoucko.

„Přiznám se, že ani nevím, co se v zápase všechno dělo. Za poločas si od jednoho hráče necháme dát sedmadvacet bodů, pak v závěru ztratíme náskok sedmi bodů, když se projeví naše bolest, kterou jsou trestné hody. Naštěstí jsme dokázali ze hry dostat několik hráčů a v závěru nastavení se projevila naše širší rotace. Z vítězství máme velkou radost. Z prvních sedm zápasů jsme chtěli pět nebo šest, máme všechny, což je jako sen,“ řekl Jan Čech, trenér Píseku.

„Byl to bláznivý zápas a z naší strany nejhorší výkon v sezoně. Měli jsme v hlavách, že máme za sebou šest výher a nemůže se nic stát. Olomoucko má ale skvělé hráče a ti hlavně v prvním poločase dominovali. Po pauze jsme dali pár střel a vrátili se do zápasu, který jsme mohli vyhrát už v řádné hrací době. Povedlo se to až v nastavení, i z toho máme radost,“ řek kapitán Písku Vojtěch Sýkora.

BK Olomoucko - Písek 103:107 po prodl. (25:17, 51:40, 69:61, 96:96)

Další články