Zde může být vaše reklama.

KATASTROFA V JESENÍKÁCH Morava má kulminovat v Olomouci ve středu

Morava má kulminovat v Olomouci ve středu

foto: HZS OK

15. 09. 2024 - 16:09

Olomouc – Velká voda, která nyní trápí města a obce na Jesenicku a Šumpersku, by měla podle modelů hydrologů kulminovat v Olomouci až ve středu brzy ráno. Zda se podaří Moravu udržet v korytu, je zatím nejasné, protože některé řeky, které do ní vtékají v Jeseníkách, dosahují úrovně pětisetleté vody, v horách se očekávají další srážky a přesně se ani nedá předpovědět, jak pomohou rozlivy v Litovelském Pomoraví.

Situace na horních tocích je velmi proměnlivá, a proto se velmi obtížně předpovídá stav v oblasti Olomoucka. „Oproti včerejšímu dni se prognózy odborníků ohledně rychlosti pohybu povodňové vlny z Jeseníků v čase o něco posunuly. Aktuálně je řeka Morava v Olomouci na úrovni hladiny prvního povodňového stupně. Dosažení druhého stupně povodňové aktivity očekáváme dnes v podvečer a třetí stupeň nejdříve v úterý ráno,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr.

 

Kritická situace na obou stranách hor

Velmi kritická je situace na obou stranách Jeseníků. I když už dnes v horách neprší, jen za včerejšek tam spadlo více než 140 milimetrů vody na metr čtvereční. Během noci se situace silně dramatizovala. Zatopeno a odříznuto od zbytku území je několik obcí. Řeka Bělá od Bělé pod Pradědem, přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice se vylila z koryta a je jedním obřím proudem bez regulace toku. V sobotu strhl silný proud Staříče v Lipové osobní automobil, který zmizel v rozbouřené řece. Ze čtyř pasažérů se podařilo dostat na břeh pouze jednomu, po dalších třech policie pátrá. Předpokládá, že již nejsou mezi živými.

Ztrátu kontroly nad řekou hlásí také z opačné strany pohoří - z Hanušovic, kde je soutok řek Moravy a Branné. „Povodňová vlna ve výši jednoho metru se přihnala během deseti minut. To zastavilo všechny technické i evakuační práce,“ uvedl starosta města Marek Kostka. Právě Branná dosáhla úrovně pětisetleté vody. Proud navíc zničil protipovodňovou hráz a řeka nyní teče ulicemi města mezi domy.

Ani ve vedlejším údolí řeky Desné nepanuje klid. Kritická situace je v Loučné nad Desnou i Rapotíně, odkud se evakuují desítky obyvatel. Povodňová vlna ohrožuje i jižní části Šumperku. Očekává se příchod další povodňové vlny s možností vylití řeky Desné ze svého koryta. Vyzýváme všechny, kteří žijí v záplavových oblastech, aby ihned přijali evakuační opatření a uposlechli výzvy k opuštění domovů,“ píše dnes radnice na sociálních sítích.

 

Záchranné složky evakuovaly na 2000 lidí

Zatím je v kraji evakuováno na 2000 osob, z nichž někteří využívají evakuační centra, jiní opouští svoje domovy a přesouvají se k příbuzným či známým. V noci se evakuovala Česká Ves, Bohuslavice, Třeština a Leština, v současné době se evakuují obce Hanušovice, Ruda nad Moravou, Bohdíkov a obce v povodí Bělé na Jesenicku. V terénu je těžká technika, čluny i armádní a policejní vrtulníky. Kraj se připravuje na evakuaci nemocnic a sociálních zařízení, která leží v místech, kde se mohou rozlít řeky. Preventivně akce se chystá například v domově v Července nedaleko Olomouce.

Záchranáři se opakovaně potýkají s neochotou lidí, kteří nechtějí ani při velmi reálné hrozbě zatopení objektů opustit své domovy. „Apelujeme však na každého občana našeho kraje, aby respektoval pokyny záchranných složek a přijal výzvy k evakuaci. Problémy totiž nastávají v okamžiku, kdy lidé evakuaci odmítnou, zůstávají ve svých domovech a chtějí je opustit až tehdy, když jim velká voda domov opustit po vlastní ose nedovolí,“ uvedl hejtman kraje Josef Suchánek. Podle něj zaznamenaly záchranné složky řadu podobných případů. „Občané by si měli uvědomit, že neohrožují jen sebe, ale i záchranáře a také jiné lidi, kteří z objektivních důvodů své domovy opustit nemohli,“ dodal.

Kraj žádá o pomoc stát

Krajský povodňová štáb očekává v dalších hodinách a dnech ještě řadu kritických situací, a proto žádá o pomoc i český stát. „Vláda ČR přislíbila maximální pomoc nejhůře postiženým regionům, což náš kraj rozhodně je. Budeme žádat také armádu o speciální techniku, která nám umožní zásobovat nejhůře postižené oblasti věcmi, které nejvíce potřebují, a to například potravinami, pohonnými hmotami a dalšími,“ uvedl hejtman.

Další články