Zde může být vaše reklama.

Obchodníci si mnou ruce: nejlepší Velikonoce za deset let!

Obchodníci si mnou ruce: nejlepší Velikonoce za deset let!

28. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Hospodářský růst pocítili maloobchodníci na Olomoucku i během Velikonoc. Růst tržeb oproti jiným rokům předčil všechna očekávání, podle některých byly letošní Velikonoce dokonce lepší, než Valentýn a ostatní svátky v roce.

Index spotřebitelských cen totiž v poslední době dokonce klesal, inflace stagnovala. Za propadem cen pak stojí zejména ceny potravin, které byly nižší i přes zimní sezónnost, která tradičně tlačí ceny výše. Na jaře ceny většiny potravin ještě klesly, což v souvislosti s velikonoční poptávkou vystřelilo tržby maloobchodníků nebývale vysoko. Další propad, nahrávající vyššímu utrácení domácností, nastal u cen pohonných hmot, které sledují vývoj cen ropy na světových trzích.

Data potvrzují i statistici, utrácíme rekordně mnoho

I nejnovější data z českého maloobchodu potvrzují dosavadní trend. Češi nakupují nejvíce v historii a jejich chuť utrácet nepolevila ani v úvodu letošního roku. Maloobchodní tržby meziročně přidaly 4,6 %, avšak když zohledníme nižší počet pracovních dnů, tak růst dosáhl dokonce 5,8 %.  Vysoká spotřebitelská důvěra podporovaná zlepšující se finanční situací domácností, nízkou inflací, klesající nezaměstnaností a pozitivními vyhlídkami ekonomiky jsou hlavními důvody pokračujícího nákupního apetitu. Poslední data znovu potvrzují, že česká ekonomika v současné době rozhodně netrpí nedostatečnou či zadržovanou poptávkou. Předpokládají, že trend rostoucích nákupů se udrží i v dalších měsících roku. Spotřeba se fakticky stane hlavním motorem celé ekonomiky a na pozici lídra tak vystřídá investice.

-ms-

 

Další články