Zde může být vaše reklama.

Olomouc představí novou parkovací politiku obyvatelům

Olomouc představí novou parkovací politiku obyvatelům

foto: Lukáš Blokša

05. 09. 2021 - 06:00

Rozšíření stávajících parkovacích zón. Jedno ze zásadních opatření nově navrhované parkovací politiky, se kterou přišlo město Olomouc. Vedle zón A a B přibudou také zóny C a D. A také zóna K, pro oblast Svatého Kopečku. Zájemci se mohou s celou koncepcí, kterou chce město projednat i s obyvateli a následně prosadit, na webu Spokojená Olomouc. Možnost diskutovat budou mít obyvatelé Olomouce dvakrát během září.

 

„Cílem parkovací politiky je zvýšení pravděpodobnosti zaparkování v místě dojezdu. Chceme tím lidi zároveň motivovat k přihlášení trvalého pobytu v Olomouci,“ přibližuje jeden ze záměrů dokumentu Martin Luňáček z Útvaru hlavního architekta magistrátu.

Základní dělení uživatelů platné pro všechny jednotlivé zóny bude: rezident (osoba s trvalým bydlištěm v místě), abonent (podnikatel v daném místě), návštěvník. Nová parkovací politika umožňuje získat statut rezidenta i cizincům, naopak vlastník nemovitosti, pokud nemá trvalé bydliště v oblasti, se stává abonentem.

Své podněty budou moct k novému systému parkování sdělit také obyvatelé Olomouce. A to na dvou veřejných projednáních, 14. a 15. září, vždy od 17 hodin, v budově Magistrátu města Olomouce v Hynaisově ulici.

Kompletní návrh nové Parkovací politiky je k dispozici na webové stránce Spokojená Olomouc.

„Na těchto stránkách je zároveň zveřejněná i informační brožura, která ve zjednodušeném formátu popisuje zásadní změny v placení parkovného,“ upozorňuje Martin Luňáček na uživatelsky příjemný formát publikace s názvem Parkování v Olomouci – jasně a snadno.

V případě, že se zájemci ani jednoho ze dvou veřejných projednání nebudou moci zúčastnit, mohou své připomínky či náměty zaslat elektronicky na adresu martin.lunacek@olomouc.eu nebo písemně na adresu Odbor strategie a řízení, Hynaisova 10, 779 11 Olomouc, a to nejpozději do pátku 17. září 2021.

Další články