Zde může být vaše reklama.

Olomoucké parky rozkvetly

Olomoucké parky rozkvetly

22. 05. 2019 - 15:00

Kaliny, pivoňky, mišpule a mnoho dalších rostlin spolu s unikátní sbírkou růží či letničkovými záhony čeká na návštěvníky botanické zahrady, rozária a tří olomouckých parků. V botanické zahradě si děti navíc kromě herních prvků s hřištěm mohou užít naučné hry o ceny. Rozárium nabízí moderní veřejný prostor v centru města se samoobslužnými grily či druhý ročník „semínkovny“.

V zeleném areálu Výstaviště Flora Olomouc mohou v současné i brzké době návštěvníci obdivovat nepřeberné množství kvetoucích rostlin. „V botanické zahradě a v rozáriu nám právě kvete východoasijský opadavý keř kalina řasnatá nebo tolita lékařská, silně jedovatá rostlina, dříve využívaná jako přadná a medonosná léčivka. Návštěvníci zde mohou vidět i vytrvalý mák Popovův, původem ze Sibiře či pivoňky keřovité, které se v Evropě pěstují od roku 1787,“ prozradil zajímavosti vedoucí oddělení botanické zahrady, rozária a Bezručových sadů Jiří Malaska. Z dalších druhů rostlin mohou návštěvníci obdivovat podrosty kvetoucích kakostů, aromatickou okrasnou dřevinu s tmavě červenými vonnými květy sazaník květnatý, opadavou liánu podražec velkolistý a mnoho dalších.

Olomoucké rozárium, které na botanickou zahradu navazuje, se na ploše 3,5 hektaru půdy může pochlubit druhou největší sbírkou růží u nás. V měsících červen až září zde kvete více než 2000 keřů záhonových, sadových a popínavých růží téměř pět set odrůd. Vstup je volný, a to každý den kromě pondělí, vždy od 9.30 do 18 hodin.

V letních měsících se mohou návštěvníci těšit i na rozkvetlé záhony z přímých výsevů letniček jak v botanické zahradě, tak i v Čechových, Smetanových a Bezručových sadech.

Další články