Zde může být vaše reklama.

Zarostlá plocha Prelátská zahrada u Vojenské nemocnice se dočká revitalizace

Prelátská zahrada u Vojenské nemocnice se dočká revitalizace

foto: Lukáš Blokša

30. 09. 2020 - 06:00

Zahrada přiléhající ke Klášternímu Hradisku, která je v majetku Vojenské nemocnice Olomouc, se dočká revitalizace. Ze zarostlé plochy by se podle slov ředitele nemocnice Martina Svobody mohlo stát místo pro odpočinek, existuje plán k vybudování barokní zahrady, ale také menšího odstavného parkoviště.

O tom, že by k úpravě areálu mohlo dojít, informoval v tiskové zprávě v roce 2017 ještě před prodejem pozemku tehdejší vlastník, Statutární město Olomouc.

"Někdejší Prelátská zahrada, která dnes není využívána, je součástí Národní kulturní památky Klášterní Hradisko a je obklopena původní barokní zdí, která vyžaduje nemalé investice. Zeď i zahrada jsou majetkem města Olomouce. Vedení nemocnice proto nabídlo vedení města projekt, jehož cílem je rekonstrukce původní barokní zdi zahrady a v jejich někdejších prostorách vytvořit zázemí pro pacienty a další potřeby nemocnice," stojí v tiskové zprávě z 31. května 2017. K prodeji, který měl podle původních zpráv stát zhruba 5 milionů korun, pak došlo ještě v témže roce.

"Vlastníky pozemku jsme od roku 2017, kdy jsme ho zakoupili od Statutárního města Olomouc. Pozemek i barokní zeď jsou památkově chráněny a jsou součástí Národní kulturní památky Klášterní Hradisko. Zahradu chceme adaptovat pro potřeby klientů naší nemocnice a široké veřejnosti. Poměrně dlouho jsme vedli diskuse s Národním památkovým ústavem o podobě úprav, které zahrnují i jistou adaptaci tam se nacházejících budov Klášterního Hradiska," prozradil na úvod Svoboda.

Podle ředitele Svobody se jednání blíží k úspěšnému konci, situaci však zkomplikovalo jaro letošního roku, kvůli kterému všechny plány nabírají zpoždění.

"Povinný archeologický průzkum již proběhl a je uhrazen. Na pozemku, který zabírá více než 2 hektary, bude z malé části zřízena odstavná plocha pro automobily pacientů a návštěvníků," uvedl. To v praxi znamená, že by se kolem Hradiska mohly přestat tvořit fronty zaparkovaných aut u silnice.

Řešení parkování však není jedinou věci, kterou by revitalizace pozemku přinesla. "Dále počítáme s odpočinkovou zónou pro klienty naší nemocnice, tedy především klientů domova válečných veteránů, LDN a v malé míře i pacientů psychiatrického oddělení, a to s možností nenáročných sportovních aktivit," řekl Večerníku Svoboda. 

"Zásadní a svým rozsahem největší bude parková úprava ve stylu barokní zahrady včetně symbolických vodních ploch a půdorysné připomínky dřívějšího hudebního pavilonu. Tato část bude samozřejmě veřejně přístupná. Zeď bude opravena a pořízeny kované brány," vypočítává další úpravy Svoboda.

Kus pozemku u odstavné plochy pro auta bude zpevněný, to proto, aby zde mohl v případě potřeby přistát lehký záchranářský vrtulník. Hotovo by mohlo být už příští rok, jestli na jaře, nebo třeba až na podzim, Svoboda neprozradil. Řekl ale, že by chtěl více spolupracovat se skauty, kteří mají na vyčleněném sousedním pozemku svou klubovnu.

Další články