Zde může být vaše reklama.

Konec dominanty Proč šly stromy ze dřeva a oceli na letňáku k zemi?

Proč šly stromy ze dřeva a oceli na letňáku k zemi?
Areál letního kina přišel o svou dominantu.

foto: Redakce

25. 10. 2019 - 06:00

Areál letního kina v Olomouci přišel o svou pravděpodobně nejvýraznější dominantu, kterou byla konstrukce kolem plátna. Ta svým vzhledem připomínala stromy, protože v době jejího vzniku v okolí skutečně rostly. Konkrétní důvody, proč musela být konstrukce stržena, vysvětluje provozní celého areálu Kateřina Kohoutová. 

"Celá ta konstrukce byla stavěná tak, že byly dva nosné sloupy z kovu a kolem nich dřevěná žebra, která tvořila stromy," začala s vyprávěním Kohoutová.

"Zjistilo se, že střechou tam dlouhodobě zatéká, a že se dá těžko říct, v jakém stavu ta nosná konstrukce je. Aby se to zjistilo, muselo by se rozebrat dřevo, aby se dalo dostat k tomu kovu," doplnila.

Problém by v tom okamžiku podle ní byl v tom, že už by dřevo nešlo dát dát zpátky a některé části by uhnily.

"Protože nebylo možné zjistit, v jakém stavu nosná konstrukce je, rozhodl statik, že bude lepší celou konstrukci zbourat. Navíc - celá konstrukce nevyhovovala současným normám. Stavěla se v době, kdy neexistovaly normy na přístřešky. Počítalo se s jiným větrem. Taky to byla jedna z prvních lepených konstrukcí, žebra byla ze slepených prken,  ale v té době pro tyto účely neexistovala lepidla. Dřevěná žebra byla rozklížena a měla sníženou nosnost," uvedla důvody stržení Kohoutová.

Konstrukce ze dřeva a oceli je dílem architekta Josefa Jandy a inženýrů Jaromíra Dostála, Pavla Pospíšila a Jaroslava Kučery. V době vzniku se jednalo o nejvýraznější změnu areálu po jeho rozsáhlé rekonstrukci a modernizaci, která probíhala v letech 1984 až 1987.

 Vlastníkem a pronajímatelem areálu je město Olomouc, podle jejího mluvčího Michal Folty se žádná náhrada stržené konstrukce nechystá. "Nikoliv. Žádnou novou konstrukci nad pódiem město neplánuje. Jde pouze o údržbu areálu letního kina, kdy statik na základě šetření stavebního úřadu nařídil po ukončení sezóny odstranit dřevěnou konstrukci, jejíž technický stav byl havarijní," uvedl.

Pro někoho tato informace může být zklamáním, ovšem vzhledem k tomu, že by případné budování v areálu museli schválit památkáři, se není čemu divit.

Další články