Zde může být vaše reklama.

Radnici loni zbylo 71 milionů. Na splácení dluhu ale nepůjdou

Radnici loni zbylo 71 milionů. Na splácení dluhu ale nepůjdou

23. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podle informací z městského Zastupitelstva minulý týden zyblo radnici z roku 2015 na účtech 71 milionů korun. Na umoření obrovského městského dluhu ale miliony nepůjdou, a ztratí se v rozpočtu na letošní rok. Nechápeme, říká opozice.

Fakt, že se peníze nevyužijí na částečné umoření městského dluhu, se nelíbí opozici. "Z rozpočtových změn roku 2015 jsme se dozvěděli, že radnici loni zbylo na účtech 71 miliónů. Přebytky nepůjdou na splácení dluhu, jak by se zdálo rozumné nám, ale budou rozpuštěny do letošního rozpočtu. V rozpočtových změnách roku 2016 je obsaženo mimo jiné i rozdělení grantů pro neziskovky v oblastech sociální věci, kultura, sport, prevence kriminality apod.. Hlasovali jsme proti skryté podpoře hokeje a fotbalu, která se má dít tak, že městské organizace jako jsou divadlo, ZOO či knihovna budou nakupovat u sportovních klubů reklamu," uvedlo v tiskové zprávě opoziční hnutí ProOlomouc.

Dluh radnice činí přibližně 2,4 miliardy korun. Zadluženost Olomouce se přitom v posledních letech razantně zvyšovala hlavně kvůli masivním investicím a kvůli spolufinancování evropských dotací. Zatímco v roce 2010 na jednoho obyvatele připadal dluh města 14.353 korun, během následujících čtyř let vzrostl 20.413 korun. Statutární města v Česku přitom v průměru dlužila v přepočtu na jednoho obyvatele 12.421 korun.

Radniční koalice v čele s ČSSD koncem loňského roku uvedla velmi optimistický výhled do dalších let co se týče snižování dluhu. I ten byl opozicí kritizován, protože většinu oddlužení nechával na následujících radničních koalicích a snižoval tím zodpovědnost té stávající.

-ms-

Další články