Fashion Glam Olomouc

VĚDCI ZABODOVALI Šli kolem kaluže na ulici a objevili nové druhy sinic

Šli kolem kaluže na ulici a objevili nové druhy sinic

foto: Ota Blahoušek

14. 07. 2024 - 11:16

Olomouc - Neobvyklý objev přímo v kaluži na jedné z olomouckých ulic se podařil vědcům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Po dešti šli nabrat vzorky, aby věděli, které druhy sinic žijí ve městě, ke svému překvapení však objevili dva dosud nepopsané druhy mikroorganismů.

„Dva nové druhy sinic jsme nečekaně objevili ve vzorku odebraném z kaluže přímo v Olomouci. Její dno pokrýval zelený povlak, který signalizoval přítomnost těchto živočichů. Původně jsme pouze chtěli zjistit, jaké druhy sinic kaluž obývají,“ popsal objev Petr Dvořák z katedry botaniky přírodovědecké fakulty.

Na studii mapující výskyt sinic Laspinema v Česku i zahraničí, která obsahuje i nové druhy sinic z Olomouce, se podíleli studenti bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů na katedře botaniky přírodovědecké fakulty. Výsledky byly publikovány v prestižním časopise Journal of Phycology.

Druhy pojmenovali Laspinema palackyanum a Laspinema olomoucense. Učinili tak na počest Františka Palackého, k 450. výročí založení Univerzity Palackého a také jako připomínku města Olomouce, na jehož území nové druhy sinic objevili.

Identifikace nových druhů sinic ale nebyla jednoduchá. „Analýza tvarů a rozměrů buněk ve světelném mikroskopu nám nepomohla tyto druhy od sebe bezpečně odlišit,“ uvedl. „Přistoupili jsme tedy k získání kompletní genetické informace pomocí sekvenování DNA pro oba nové druhy. Porovnali jsme získané informace s databázemi a přesně definovali a popsali hranice mezi druhy,“ dodal Petr Dvořák.

Sinice jsou nejpočetnějšími organismy v historii Země. Hrály a stále hrají významnou roli jako producenti kyslíku. Sinice lze nalézt nejen v rybnících a jezerech, ale také v půdách. Vědci z katedry botaniky v rámci vědeckého projektu zkoumají evoluci sinic obývajících půdy po celém světě. 

Počty druhů živočichů a rostlin se pohybují v řádech milionů. Naopak druhů mikroorganismů, mezi které sinice patří, jsou miliardy. Vědcům se ale dosud podařilo identifikovat pouze jejich malou část. „Objevování a popisování diverzity druhů mikroorganismů brání jejich miniaturní rozměry, složitá manipulace v laboratoři a také malý počet vědců, kteří se zabývají studiem diverzity druhů mikroorganismů. Čeká nás tedy ještě dlouhá cesta, než se přiblížíme k popsání všech druhů mikroorganismů,“ doplnil botanik.

 

Další články