Zde může být vaše reklama.

Stavba vodopádu v Bezručových sadech začala

Stavba vodopádu v Bezručových sadech začala

foto: Olomouc.eu

07. 06. 2021 - 11:18

Vodopád v Bezručových sadech už několik termínů, kdy měl opět začít tryskat vodu na skaliska u hradeb, prošvihl. Minulý pátek se ale se znovuvybudováním vodního prvku v největším olomouckém parku začalo. Na místě pod hradbami v současné době Výstaviště Flora Olomouc připravuje jámu, ve které bude umístěná technologie celého zařízení. Nad ní se chystá bazén se schodištěm.

 

Už v tomto týdnu si přebere místo stavební firma, která bude zhruba měsíc betonovat. Na místě má vzniknout betonová šachta pro potrubí a další technologie, bez kterých by se vodopád v budoucnu neobešel. Jakmile výkop a betonáž skončí, bude nasazena čerpací technologie.

Už brzy tak bude pod hradbami k vidění malé jezírko, které bude v nejhlubším místě měřit 1,5 metru. Použitý zde bude pohledový beton a k vodě povede i několik schodů.

„Tato část se bude vizuálně poměrně výrazně lišit od původní nádrže pod vodopádem z 60. let, která měla přírodnější charakter s písečným dnem a byla mělčí,“ vysvětlil na webu města investiční náměstek Martin Major.

Technologie dodá stejně jako u minulého vodopádu společnost Sigma Group. A to jako dar, město tak zaplatí jen stavební práce ve výši lehce přes dva miliony korun, včetně DPH.

Pohled na stékající vodu by se měl v případě, že nedojde k neočekávanému zdržení, návštěvníkům parku nabídnout během letní etapy výstavy Flora, která je plánovaná na 19. až 22. srpna.

Město si od vodopádu slibuje, že přitáhne další lidi do parku jakožto zajímaá atrakce, která zároveň jako vodní prvek bude zpříjemňovat letní atmosféru.

Historie vodopádu v Bezručových sadech

Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Zajímavostí je, že vodopád byl také velkou reklamou pro firmu Sigma Lutín, která poskytla čerpadla na vodu, která ji poháněla z jezírka zpět nahoru nad spád.

 

Další články