Zde může být vaše reklama.

V kauze Vidkun padl rozsudek, exhejtman odešel s podmínkou

V kauze Vidkun padl rozsudek, exhejtman odešel s podmínkou

foto: Lukáš Blokša

16. 07. 2021 - 10:57

Karel Kadlec, Ivan Kyselý, Jiří Rozbořil a Radek Petrůj. Exhejtman, vlivný olomoucký podnikatel a dva policisté. Čtyřem obžalovaným v kauze Vidkun dnes, v pátek 16. července dopoledne, soudce Martin Lýsek sdělil jejich tresty. Bývalý hejtman Rozbořil a podnikatel Kyselý se vynesení rozsudku nezúčastnili.

„Neříkáme, jak to bylo. Rozhodujeme o skutku, jak je popsán v obžalobě. Soud nerozhoduje o ničem jiném, odpovědnosti, úmyslu či jednání kohokoli jiného než byli tito čtyři obvinění lidé,“ řekl během vyhlašování rozsudku soudce Martin Lýsek.

Ve třech případech padla v rozhodnutí krajského soudu v Olomouci podmínka, Petrůje soud zprostil obžaloby.

"Skutky, kterých se dopustil Radek Petrůj a byly předmětem obžaloby, nejsou trestným skutkem," řekl při čtení rozsudku Lýsek.

Exhejtman Jiří Rozbořil (za ČSSD), který se při minulém jednání z dnešního vynesení rozsudku omluvil, dostal trest na dva roky s podmínkou odkladu na 3 roky, zaplatit by pak měl 180 tisíc korun.

Bývalý náměstek ředitele policie Olomouckého kraje Kadlec odešel od soudu s dvouletým trestem, na který dostal čtyřletou podmínku odkladu. Zároveň má v příštích letech zaplatit 144 tisíc korun. A čtyři roky nesmí působit u bezpečnostních sborů.

Kyselý dostal trest 18 měsíců s podmínečným odkladem na 3 roky, také on si od soudu odnesl peněžitý trest a to ve výši 2 miliony a 100 tisíc korun. Ze soudních líčení se omlouval ze zdravotních důvodů, nepřišel ani v pátek.

Ve svém zdůvodnění se Lýsek zmínil také o tom, kdo je podle něj hlavním prohercem v celé kauze. "Už na začátku, při seznamování s kauzou, mi bylo jasné, že prohrála hlavně Policie České republiky," řekl Lýsek.

Kauza Vidkun

Kauza začala 13. října 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval v Praze a Olomouckém kraji, soud začal loni v únoru.

Proces kolem dvou policistů Karla Kadlece a Radka Petrůje, exhejtmana Jiřího Rozbořila a vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, kteří byli obžalováni z korupčního jednání, trval přes rok a půl.

Všichni obžalovaní během soudních jednání svou vinu popírali. Kadlec mluvil i o tom, že v jeho případě šlo o provádění operativní činnosti, kdy sám od Kyselého měl získávat informace. S tím ale soud nesouhlasil.

Krajský soud v Olomouci chtěl původně rozsudek vynést na konci června, vzhledem k délce závěrečných řečí proběhlo vyhlášení ústy soudce Martina Lýska až 16. července dopoledne.

Další články