Zde může být vaše reklama.

Vila park Tabulový Vrch připravuje již 4. etapu

Vila park Tabulový Vrch připravuje již 4. etapu

foto: Petr Pelíšek

15. 07. 2021 - 08:46

Tak trochu mimo centrum pozornosti stojí nově budovaná rezidenční čtvrť na okraji Olomouce, která podle toho, kde sídlí, dostala jméno Vila Park Tabulový Vrch. Na kopci, ze kterého se dá dívat směrem dolů, do historického centra, vznikají už několik let nová bydlení. Na celém projektu podílí olomoucká stavební a developerská společnost GEMO a brněnské studio CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHUTECTS s.r.o. I přesto, že se stále dokončují stávající a opět začínají další etapy, může už si nově budovaná olomoucká čtvrť připsat pár zajímavých úspěchů. Tím nejnovějším je ocenění Stavba roku Olomouckého kraje 2020. V pátek 9. července se na místo přijel s ředitelem firmy GEMO Jaromírem Uhýrkem a architekty podívat i primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Ke spolupráci na tomto projektu, jež doposud nabídl svým klientům 208 bytů, byla přizvána mladá progresivní brněnská architektonická kancelář CHYBIK + KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS, která se prezentuje kvalitní nadčasovou architekturou napříč všemi svými projekty.

Na Vila Parku Tabulový Vrch se pracuje už přes pět let, architekti, kteří vytvořili projekt, jsou rádi, že vše vychází tak, jak si v minulosti naplánovali.

"Máme obrovskou radost, že se to zde zabydluje. A také z toho, že lidé, kteří zde bydlí, nejdou proti tomu, jak jsme to navrhli. Že se to nesnaží překrucovat a vzali to za své," prozradili architekti ze společnosti, která se o projekt celou dobu stará.

"Při zpracování návrhu území jsme kladli důraz na maximální využití veřejného prostoru, kterým umožňujeme volný prostup územím nejen pěším, ale i cyklistům. Dále vracíme do území i přírodě blízká opatření v podobě masívní výsadby vzrostlé zeleně, včetně ploch tvořených květnými loukami a objekty pro drobné živočichy“, představil uskutečněnou vizi architektů Michal Krištof. Celý projekt Vila Park Olomouc byl navržen s důrazem na minimální zatížení automobilovou dopravou, proto všichni rezidenti mají možnost velkorysého parkování ve společných podzemních prostorách každého z bytových domů.

V pátek 9. července se byl na místě podívat i primátor města Olomouce Miroslav Žbánek s předsedou představenstva společnosti GEMO Jaromírem Uhýrkem.

"Na projektu je zajímavé sledovat celou historii, kdy většina Olomoučáků pamatuje přírodní ráz území. A vzbuzovalo to velkou dávku obav a emocí o to, jestli tady vznikne opravdu takový ten typický, tradiční, porevoluční, developerský projekt bez přidané hodnoty, zaměřený na maximální možnou výtěžnost území. Málokdo věřil původnímu záměru firmy GEMO, vybudovat něco, co bude na olomoucké poměry naprosto unikátní projekt, což znamená kvalitu bydlení srovnatelnou s luxusními rezidencemi, velkoryse řešený prostor, kvalitní zeleň. To, že se to podařilo, je dobrá známka toho, že v Olomouci působí a mohli by ještě více působit významné developerské firmy a realizovat tyto záměry," pochválil projekt primátor Žbánek.

Výhoda projektu na Tabulovém vrchu je ve velikosti území, na kterém jednotlivé etapy postupně vznikají. Zároveň jde vidět, že se developer nesnaží nasoukat jeden obytný dům na druhý, ale jsou mezi nimi výrazné odstupy s velkým procentem zelené plochy.

"Snažíme se, abychom se za práci, kterou děláme, nemuseli stydět. Proto vždy, když se jedná o takový projekt, děláme výběrové řízení, pozvali jsme si čtyři významné architektonické skupiny a celkem jednoznačně to vyhrála brněnská firma, která přišla s tak odlišnou koncepcí, že se díky výborné spolupráci podařilo vytvořit tento projekt. Když si představíte plochu těch sto tisíc metrů čtverečních, jde v podstatě o bydlení v parku, do prostoru nevjede jediné auto.," prozradil v pátek Uhýrek.

"Pro mě je velmi potěšujícím faktorem, že spousta lidí si udělá pomyslné kolečko po projektech, které v Olomouci vznikají a jsou velmi mile překvapení úrovní a filozofií projektu bydlení zde, na Tabulovém vrchu. Těší nás, že je zde velké množství i mladých rodin s dětmi. Olomouc si tento projekt zasloužila," prozradil během páteční prohlídky prostor makléř Daniel Maciuch.

Vila Park Tabulový Vrch už si připsal první úspěch, je Stavbou roku Olomouckého kraje 2020

První etapa projektu moderního bydlení Vila Park Olomouc získala „Titul Stavba roku v soutěži Stavba roku Olomouckého kraje 2020“ v kategorii stavby určené k bydlení. Rezidenční objekty jsou realizovány v lokalitě Tabulový Vrch v Olomouci na hranici města a zemědělské krajiny, v blízkosti všeprostupující zeleně s panoramatickými výhledy na Olomouc, Nízký i Hrubý Jeseník a Hanou. Vila Park Olomouc po svém dokončení nabídne celkem 460 bytů v uvažovaných sedmi etapách.

„V rámci realizace vlastních projektů vždy postupujeme koncepčně s důrazem na posílení stávajících vazeb v území a zároveň se neustále snažíme přinášet do olomouckého regionu moderní trendy z oblasti architektury, urbanismu, aktivního životního stylu, volnočasových aktivit a služeb široké veřejnosti“, říká Ing. Libor Tandler, výkonný ředitel developmentu skupiny GEMO, a doplňuje: „Dokladem toho jsou nejen čelní umístění v mnoha prestižních odborných soutěžích, ale zejména dlouhodobá spokojenost konečných uživatelů námi realizovatelných projektů, např. Rezidence na Dlouhé v Olomouci, Rezidence Nová Karolina Ostrava, NH CONGRESS Olomouc, Centrum sportu a zdraví OMEGA aj.“

Úspěšnost koncepce i vlastní realizace projektu Vila Park Olomouc podtrhuje skutečnost, že všechny z doposud nabídnutých bytů byly až na zbývající 3 prodány nebo zadány. Proto skupina GEMO usilovně pracuje na přípravě realizace již 4. etapy rezidenčního bydlení. „Rádi bychom navazující etapu představující dalších 78 bytů nabídli našim klientům ještě v druhé polovině letošních letních prázdnin,“ doplňuje představy developera Libor Tandler.

Veškeré informace k projektu naleznete na www.vptv.cz.

Skupina GEMO je tradiční developerskou a stavební společností s více než třicetiletou tradicí působící v oboru pozemního stavitelství v rámci České a Slovenské republiky, kdy za tuto dobu realizovala desítky úspěšných projektů nejen z oblasti rezidenčního bydlení.

Další články