Zde může být vaše reklama.

Dva prostějovští radní míří do přestupkového řízení. Náměstek Smetana už podruhé

Dva prostějovští radní míří do přestupkového řízení. Náměstek Smetana už podruhé

12. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Dodržování zákona o střetu zájmů dělá stále některým prostějovským politikům problém. Nyní podezření z porušení zákona čelí komunistický radní Václav Šmíd a jeho kolega, náměstek primátorky Prostějova Pavel Smetana (ČSSD). Neohlásili střet zájmů u dotace spolku vzhlížejícího k ruskému prezidentovi Putinovi, jehož jsou členy. Právě Smetana už za podobný delikt musel před časem platit pokutu.

Zákon o střetu zájmů, který je už léta součástí právního řádu České republiky, nařizuje veřejným funkcionářům, mezi které patří například radní měst a obcí, oznamovat na jednáních když mají na projednávané věci osobní zájem.

Zkušenost s tímto typem přestupku již prodělala trojice prostějovských radních Zdeňka Fišera, Milady Galářové a Pavla Smetany, když zapomněli říct, že jsou členy Dělnické tělocvičné jednoty, o jejíž dotaci jednalo v únoru loňského roku prostějovské zastupitelstvo. Za tento přestupek jim byla již pravomocně vyměřena pokuta 5 tisíc korun. Náměstci Fišer se Smetanou již před časem deklarovali vůli podat správní žalobu a vést celý případ soudu. Jejich kolegyně Milada Galářová to vidí jinak. „Nepodala a nechystám se k tomu, byť mé výhrady k druhému rozhodnutí Magistrátu města Přerova v této věci trvají,“ sdělila na náš dotaz Galářová.

Náměstek Pavel Smetana se ale z pokuty nepoučil. Na jednání Rady města Prostějova totiž došlo ke schválení dotace Vlasteneckému sdružení antifašistů – kontroverznímu spolku, který před časem podporoval nominaci Vladimira Putina na Nobelovu cenu míru nebo který v Prostějově pořádal debaty se samozvanou konzulkou Doněcké lidové republiky Nelou Liskovou, která se konala právě za účasti náměstka Smetany. Pikantní je, že proruský spolek sídlí na stejné adrese, kde je centrála Komunistické strany Čech a Moravy.

Členy podivné organizace jsou hned tři prostějovští radní. Kromě sociálnědemokratického náměstka Smetany také jeho spolustranička Jana Halvadžievová a také šéf komise pro architekturu a urbanismus Václav Šmíd (KSČM). V zápise z jednání původně nebyla informace o přiznání se ke střetu zájmů vůbec, později bylo zapisovatelkou doplněno, že radní Halvadžieová oznámila, že je spolu se Smetanou a Šmídem jsou členy onoho spolku. Oba dva kolegové však dle zápisu oznámení neuvedli.

reklama poutak

Podle Prostějovana Zbyňka Krejčího, který na porušení povinnosti upozornil, se tak radní dopustili přestupku. „Vzhledem k pokročilému věku pana radního Šmída, který má mnoho dalších funkcí, například v dozorčí radě Vovodovů a kanalizací Prostějov, kde ročně k důchodu získává hodně nad sto tisíc korun odměn, je to pochopitelné. Starý pán má už nárok na to zapomínat,“ přidává Krejčí slova pochopení s tím, že u náměstka Smetany, který se podobného přestupku již dopustil, je skutek závažnější. „Střet zájmů má na stole Magistrát v Přerově, kde už pana Smetanu dobře znají. Jsem zvědavý, na co se nyní bude vymlouvat. Obvyklé studentské výmluvy ,nevěděl, zapomněl, myslel‘ tady neobstojí. Přeci je velký rozdíl mezi úkolem do školy nebo rozhodováním o veřejných prostředcích, tedy penězích všech občanů. Snad druhý trest Smetanu již poučí a příště bude plnit literu zákonů pečlivěji,“ dodává na závěr Krejčí.

Vývoj případu bude Hanácký Večerník sledovat.

Jakub Čech

Další články