Fashion Glam Olomouc

Ne všude se jen kácí. Pivín vysadil ovocnou alej

Ne všude se jen kácí. Pivín vysadil ovocnou alej

04. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V sobotu 24. března vysadili v Pivíně novou alej. Téměř čtyřicet ovocných stromů a tři pěmtní lípy ke stoletému výročí vzniku ČSR. Všechny stromy přitom mají své patrony v podobě pivínských rodin.

luneta banner

"Akce spočívala ve výsadbě pětatřiceti ovocných stromů a tří pamětních lip - jedna ke 100. výročí vzniku ČSR, jedna k 90. výročí vzniku Mysliveckého spolku Pivín a poslední k výročí 50. Ostatků, které pořádá Divadelní společnost Větřák," uvedl místostarosta obce Kamil Štětař. V případě ovocných stromů se mělo původně jednat o slivoňovou alej, ovšem z důvodu komplikací počasí před výsadbou nemohl dodavatel dodat všechny slivoně, proto byla výsadba upravena na třináct slivoní původních starých odrůd a dvaadvacet hrušní původních starých odrůd.

Stromy mají své patrony v podobě pivínských rodin

O sázení byl veliký zájem, samotného sázení bylo účastno přes 200 lidí. Obec pro výsadbu nachystala otvory v zemi, chráničky, podpěry, barely s vodou a štěpku.  "Akci hodnotíme jako úspěšnou, počasí v sobotu krásně vyšlo. Odměnou pro účastníky byl zvěřinový guláš po akci na sále Obecního domu a pro děti bylo nachystáno pletení pomlázek s místním rodákem panem Zdařilem. Jednalo se o pokračující trend výsadby z podzimu 2017 kdy se sázelo směrem na Skalku a Tvorovice. Na akci nám přispěla částkou 22.000 korun Nadace ČEZ. Věříme, že další výsadby budou pokračovat a zeleň kolem Pivína bude jen vzkvétat a vzhledem k odrůdám ovocných stromů si na své přijdou i pěstitelské pálenice," dodal místostarosta. Za půl roku obec vysadila 95ks třešní, 65ks slivoní, 26ks hrušní a 14 líp srdčitých.

-ms-

Další články