Lanýžové degustační menu

Obec Určice dostala pokutu za skládku, jejím viníkem je ale bývalý starosta

Obec Určice dostala pokutu za skládku, jejím viníkem je ale bývalý starosta

11. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ve složité situaci je v současnosti vedení obce Určice, která se nachází nedaleko od Prostějova. Obec totiž dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 120 tisíc a povinnost vyklidit černou skládku, za kterou je podle místostarostky Marie Slezákové odpovědný předchozí starosta Vlastimil Konšel. Ten to odmítá komentovat.

O problematice určické černé skládky už Hanácký Večerník informoval v čísle 4/2016. Tisíce tun odpadu trápí malou obec u Prostějova dlouhodobě. „V roce 1995 byla skládka za Určicemi oficiálně uzavřena a dalších dvacet let tam pan Konšel, který byl starostou obce, umožnil navážení odpadu,“ uvedla současná místostarostka Určic Marie Slezáková s tím, že muselo jednat o cílené dlouhodobé navážení. „Rozhodně to není tak, že by si tam dovezlo pár občanů odpad, jezdily tam některé stavební firmy a ukládaly tam i stavební odpad z investičních akcí obce,“ doplnil radní Lukáš Hrdlička. Oba jsou zvoleni za nezávislou kandidátku Občané pro Určice.

Skládkou se po čase začala zabývat i Česká inspekce životního prostředí, mezitím se i změnilo vedení Určic, v jejichž čele skončil starosta Vlastimil Konšel a naopak jako místostarostka začala působit Marie Slezáková, kritička skládky. Nyní ovšem došlo k paradoxní situaci – vedení obce nese zodpovědnost za hřích bývalého starosty, s nímž nemá co dočinění.

Podrobnosti se dočtete v pokračování článku v tištěném vydání ze dne 11. května.

 

Jakub Čech

Další články