Zde může být vaše reklama.

Pravicový politik s komunistickou minulostí: Archívy vydaly přihlášku Pospíšila do KSČ

Pravicový politik s komunistickou minulostí: Archívy vydaly přihlášku Pospíšila do KSČ

26. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil ví jak se zabezpečit. Jeho kariérismus je mezi Prostějovany pověstný. My jsme nahlédli to jeho členského spisu, který vedla Komunistická strana Československa. Jeho podbízivost minulého režimu ukazuje jeho morální kvality – protože zatímco časy se mění, lidé jsou stále stejní.

Pospíšil vstoupil už jako student Pedagogické fakulty Univezity Palackého v Olomouci, v necelých třiadvaceti letech. To už měl za sebou Úvodní školení kandidátů strany při OV KSČ či Školu mladých komunistů.

Smolař, který vstoupil do strany chvíli před revolucí

Ovšem doba, kdy se Pospíšil stal definitivně komunistou, moc šťastná pro tento krok nebyla. V březnu 1989 se už pád komunistického režimu neúprosně blížil a o půl roku později přišel v podobě sametové revoluce. Protestů, které organizovali právě Pospíšilovi vrstevníci, studenti, kteří se na fungování totalitního státu nemohli dívat. Ideály jim byly bližší než vlastní kariéra.
Společenská hráz mezi mladými revolucionáři a kariéristickým svazákem Pospíšilem dosahovala nemalých rozměrů. Svědčí o tom i dokumenty, které získal Hanácký Večerník a které se týkají jeho vstupu do Komunistické strany Československa. Z nich vyplývá to, co se o Pospíšilovi po Prostějově šeptalo už léta – působil jako velmi aktivní svazácký funkcionář, dokonce byl předsedou Fakultního výboru SSM na olomoucké pedagogické fakultě, kde studoval vysokou školu.
„V průběhu mého kandidátského období nedošlo k žádným změnám v životě rodičů ani sourozenců. Nikdo z mých příbuzných neemigroval, nežije v zahraničí ani nebyl soudně trestán. Přihlášku za člena KSČ podávám proto, že bych se chtěl i nadále aktivně podílet na činnosti KSČ, na prosazování její politiky,” uvedl do přihlášky do strany dnešní náměstek primátorky Jiří Pospíšil...

Více informací v tištěném vydání 27. července 2017

Jakub Čech

Další články