Fashion Glam Olomouc

Za černou skládku v Určicích hrozí obci milionová pokuta. Stojí za vším bývalý starosta Konšel?

Za černou skládku v Určicích hrozí obci milionová pokuta. Stojí za vším bývalý starosta Konšel?

04. 11. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Problém s dlouholetou černou skládkou řeší Určice u Prostějova. Záležitost dlouhodobě kryl nejen bývalý určický starosta Vlastimil Konšel, ale také úředníci prostějovského stavebního úřadu. Kauzou se nyní zabývá Česká inspekce životního prostředí, ale i kriminální policie.

„V roce 1995 byla skládka za Určicemi oficiálně uzavřena a dalších dvacet let tam pan Konšel, který byl starostou obce, umožnil navážení odpadu. Dle odborného odhadu inspekce zde byly uloženy odpady v řádech tisíců tun,“ uvedla současná místostarostka Určic Marie Slezáková s tím, že muselo jednat o cílené dlouhodobé navážení. „Rozhodně to není tak, že by si tam dovezlo pár občanů odpad, jezdily tam některé stavební firmy a ukládaly tam i stavební odpad z investičních akcí obce,“ doplnil radní Lukáš Hrdlička. Oba politici jsou zvoleni za nezávislou kandidátku Občané pro Určice.

Věděl a nekonal

Problém může být i v postupu prostějovského magistrátu. Jeho úředník František Mlčoch působil jako předseda stavební a zemědělské komise, která funguje při radě Určic. „Určitě tak věděl o existenci černé skládky a přitom jako úředník nekonal,“ upozornila Marie Slezáková. Stavební úřad by měl černou skládku buďto dodatečně povolit nebo nařídit její odstranění. „Ze stavebního úřadu tvrdí, že ani neví, kde byla původní – povolená skládka a kde je ta nová,“ dodala místostarostka Slezáková. Jak odpad na místo přibýval, je však vidět z veřejně dostupných leteckých snímků lokality.

Celý text si můžete přečíst v tištěném vydání, které je na stáncích od 3. listopadu 2016.

-jač-

Další články