Zde může být vaše reklama.

Řešením je modernizace V Droždíně si stěžují na hlasitost zkoušky sirén

V Droždíně si stěžují na hlasitost zkoušky sirén

foto: ilustrační foto - Archiv MMOL

27. 01. 2020 - 16:03

Obyvatelé olomoucké městské části Droždín si stěžují na hlasitost zkoušky sirén. Tvrdí, že jim vibrují okna, narušuje to jejich běžný život a chtěli by snížit frekvenci zkoušek na jednou za půl roku. Magistrát se ale brání, že jsou omezeni legislativou a chtějí vyměnit hlásiče.

„Je to podle mě daleko za hranicí hygienické normy. Máme bohužel okna vlivem terénu přímo na úrovni sirén. Normálně nás terorizují, ale to není jen u nás. Znám podobnou situaci třeba v Lošově,“ řekl obyvatel Droždína Jan Kubáček Českému rozhlasu. Každá zkouška sirén je pro jeho rodinu nepříjemná. „Psa schováváme do garáže, vnučka k nám nemůže přijet. Proč to nemůžou dělat v delších intervalech, třeba jednou za půl roku.“

Ale frekvence zkoušky sirén je stejně jako v zahraničí dána zákonem, a proto ji není možné upravit. „V Rakousku je to třeba každou sobotu ve dvanáct hodin. V Německu může mít každý region zkoušku sirén nastavenu jinak. Na Slovensku se koná zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci,“ přiblížil situaci Českému rozhlasu Jan Langr z olomouckého magistrátu.

Od loňského roku v Olomouci probíhá výměna varovného systému. V Droždíně zatím mají starou výkonnou sirénu na střeše hasičské zbrojnice s výkonem 1500W. Tu chce magistrát nahradit bezdrátovými digitálními hlásiči. „Pokud budou mít umístěnu stávající sirénu, tak je to daleko víc rušivý prvek než menší akustická jednotka na sloupu veřejného osvětlení, a to i když ji má přímo před vlastním oknem. Výkon sirény je 1500 W, výkon jednotek na sloupech je 15 W. Je to stonásobně menší výkon, navíc je tam obrovská výhoda, že se dá individuálně pracovat s omezením výkonu u konkrétního hlásiče,“ dodává Langr.

Nový digitální varovný systém bude nainstalován ke konci tohoto roku. Jeho součástí bude také monitoring hladiny řek a přívalových dešťů a magistrát za něj zaplatí 74 milionů korun, většinu ceny ale pokryje evropská dotace.

Další články