Zde může být vaše reklama.

13 kuriózních případů, které letos řešili hasiči v kraji

13 kuriózních případů, které letos řešili hasiči v kraji

foto: HZS OL

25. 12. 2019 - 15:00

S končícím rokem všude přichází veliké bilancování. A nejinak tomu bylo také u Hasičského záchraného sboru Olomouckého kraje, kde se rozhodli, že vyberou deset nejzajímavějších zásahů, které během letošního, pomalu končícího, roku absolvovali.

"U některých zásahů se nám tají dech, někdy se nestačíme divit, jindy se nám uleví, že vše dobře dopadlo, i když vyhlídky byly zprvu neveselé. I to k hasičině patří. Proto jsme vybrali kuriózní zásahy tohoto roku v Olomouckém kraji, kde jsme pomáhali a zachraňovali," řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Někdy se tam prostě nevejde...

Profesionální jednotky z Olomouce a Litovle v dubnu vyprošťovaly nákladní vozidlo zaseknuté v zábraně vymezující maximální výšku pro vjezd vozidel v Mladči-Nových Zámcích. Hasiči část demontovali a s využitím technického speciálu z mostu vozidlo odstranili.

Zachraň svého bobra

AKCE BOBR! Hasiči se v dubnu vydali na dvě různá místa pro záchranu bobrů! V Majetíně se dva dny bobr snažil dostat z betonové nádrže, marně. Hasiči vodu odčerpali, bobra pak pustili zpět do volné přírody. Podobně tomu bylo o pár desítek minut později v Němčicích nad Hanou, kde hasiči vytáhli dva bobry z betonových skruží.

Vysypaný kafilerní vůz aneb Oběd si dnes nedáme...

Ke kuriózní dopravní nehodě nákladního automobilu vyjížděli v srpnu hasiči k Brodku u Prostějova. Z vozu se na komunikaci vysypal náklad z kafilerie, který vytvořil souvislou vrstvu v délce 50 metrů. Na pomoc s úklidem vozovky byl povolán hasičský Bobcat.

Splašený beran potrkal majitele a utekl... Odchytli jej až hasiči

Nepěkný zážitek má za sebou majitel splašeného berana. Z Bohuňovic se zvíře v říjnu dostalo až do Šternberka. Zde již na pomoc přijely hlídky PČR a naše jednotka stanice Šternberk. Majitele beran při pronásledování potrkal a zranil na hlavě a tak svou roli zde sehrála posléze i posádka ZZS. Nezbylo nic jiného jak berana svázat do kozelce.

Jak v autě přeskočit svodidla?

Auto uvězněné v odtokovém kanálu a v něm řidič, který nemůže ven. Takovou situaci řešili jeseničtí hasiči za Bělou pod Pradědem v listopadu. Po příjezdu hasiči ihned vytáhli z vozu zraněnou osobu, poskytli jí první pomoc a tepelný komfort, poté ji předali do péče zdravotnické záchranné službě. Jeřábem hasiči automobil z kanálu vyprostili.

Zásah u hořících veteránů

Velice zajímavý případ řešili hasiči v červnu v Hrdibořicích. Hořela tam dvě auta. Ne jen tak ledajaká, ale veterány.

Exotická kráska v Lužicích

K odchytu exotické užovky červené na zahradě v Lužicích vyrazila profesionální jednotka stanice Šternberk v červenci. Ve spolupráci s operačním střediskem bylo dohodnuto předání chovateli z Olomouce.

Dobrá karma? Při letecké nehodě vyvázl pilot s lehkým zraněním

U pádu malého dvoumístného tzv. hornoplošníku na letišti zasahovaly na konci října v Mikulovicích na Jesenicku tři jednotky hasičů. K pádu došlo zřejmě vlivem větru při přistávání z výšky zhruba 15 metrů. Pilot s lehkým zraněním skončil v péči ZZS.

Slepý daněk se vydal do potoka na procházku...

Při odchytu slepého daňka asistovali městské policii jeseničtí profesionální hasiči v listopadu. Daněk pobíhal v Šumperské ulici v Jeseníku mezi auty, nakonec skončil v potoce, odkud jej pomocí lan hasiči vytáhli. Dle chovatele vysoké zvěře jde o nebezpečné zvíře, které může ohrozit osoby ve svém okolí.

Hořet může i vířivka

Požár vířivky u rodinného domu řešili na konci srpna hasiči v Hranicích. Po příjezdu na místo zahájili hašení zařízení a souběžně ochlazovali fasádu domu. Během tři čtvrtě hodiny požár zlikvidovali.

Máme i jemnější stránku a nebojíme se ji ukázat...

Těžkou práci hasičů čas od času osvěží i lehčí zásah...Někdy je potřeba ukázat tu jemnější stránku. Kočku zachraňovali profesionální hasiči 24. července dopoledne z jednoho z balkónů panelového domu v Zábřehu.

Hasiči-lezci dostali zraněnou ženu ze stopadesátimetrového vysílače

Hasiči-lezci v akci. V červenci dostali z osmdesátimetrové výšky na zem zraněnou dívku. Za adrenalinovým zážitkem lezla na vysílač Českého rozhlasu nedaleko Dobrochova na Prostějovsku, který má zhruba 150 metrů. V polovině výškové stavby ji zasáhl elektrický proud a poranil ji. Při záchraně byla při vědomí a komunikovala. Po rychlé akci pěti lezců byla předána do péče letecké záchranky.

Záchrana selátek

Téměř 400 prasat se podařilo v říjnu zachránit olomouckým hasičům při požáru v zemědělském družstvu ve Velkém Týnci. V jednom z kotců pro selata se vznítil plastový výhřevný rošt a zásobník na krmivo. Hasiči požár rychle dostali pod kontrolu a ihned zahájili odvětrávání hustého kouře přetlakovou ventilací, aby zabránili úhynu zvířat. Uhynula tři selata.

Další články