Zde může být vaše reklama.

OKLEŠTĚK SE VRACÍ Hnutí ANO ovládlo krajské volby. Může si vybírat partnera

Hnutí ANO ovládlo krajské volby. Může si vybírat partnera
Která politická nevěsta si zatančí s novým hejtmanem?

foto: ladislavoklestek.cz

21. 09. 2024 - 21:42

Olomouc – Hnutí ANO po čtyřech letech opět vyhrálo volby v Olomouckém kraji, což předpovídali politologové i ostatní strany. Málokdo ale tušil, že bude vítězství až tak drtivé – Babišova strana pobrala přes 40 procent hlasů a obsadí 26 křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. K volbám přišlo 31,4 oprávněných voličů. Lídr kandidátky ANO Ladislav Okleštěk, který řídil kraj do roku 2020, si nyní může vybírat, kterou ze stran přizve do budoucí koalice.

Na výběr má pětici těchto partají a seskupení, které prošly volebním sítem a dosáhly na pětiprocentní minimum:  Starostové pro Olomoucký kraj vedení současným hejtmanem Josefem Suchánkem (9 křesel, 15,30 procenta), Spojenci 24 s námi (6 křesel, 9,62 procenta), SPD, Trikolora, PRO a Svobodní (5 křesel, 9,27 procenta), ODS (5 křesel, 8,64 procenta) a Stačilo (4 křesla, 6,29 procenta). Piráti, kteří se nyní podíleli na krajské vládě, se do zastupitelstva nedostali, stejně jako další strany včetně Socdem nebo Přísahy.

Z povolební matematiky vyplývá, že ANO stačí najít jednoho partnera, aby mohla utvořit funkční koalici. Lídr Okleštěk se nechal slyšet, že bude jednat se všemi stranami, které ve volbách uspěly. „Nevylučuji žádný politický subjekt, vylučuji možná některé lidi. Jsem přesvědčený o tom, že krajská politika je nejvyšší stupeň komunální politiky a je to vždy o lidech,“ uvedl Okleštěk s tím, že chystá jednání i se seskupením kolem SPD a Stačilo (v čele s komunisty). Podle něj je důležitý i průnik programu ANO s programem potenciálního partnera či partnerů. Vyjednávání o budoucí krajské vládě začala již v sobotu večer.

Hnutí Andreje Babiše vyhrálo krajské volby i před čtyřmi lety, získalo tehdy 18 mandátů. Na druhém místě skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci měli 12 zastupitelů, čtvrtá ODS sedm. Do krajské sněmovny se dostala ještě SPD s pěti zastupiteli. Koalici nakonec složili Piráti a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získali většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO a SPD skončily v opozičních lavicích.

Další články